游於藝髮廊
Roaming Salon
 
Location: Taoyuan, Taiwan
Project Year: 2009
Project Area:180 sqm
 

老房子的氛圍:

延續40年老房子的靈魂,維持斜屋頂架構與高挑的二樓氛圍,保留長條形窗戶帶來的光線,重設有陽光的天井,在狹長基地展開一段有機的置入。

悠遊的空間層次:

老街屋是一進一進的空間序列,而Salon的空間定調是lunge氛圍的。第一層的生鐵扶手,暗示二樓空間的存在;咖啡漸層波浪版整合櫃臺、產品櫃及鏡子。第三層的珠簾創造出隱約的進深感,五顏六色的染劑成為視覺的端景。中庭刻意保留原始磚牆斑駁的痕跡,踩在曾經沈寂在老房子下的卵石,慢慢閱讀老房子的新故事。

歷史的對話與對比:

新置入的波浪版、珠廉、曲線扶手…,與刻意保留的舊有粉刷牆面、磚牆、基礎卵石與斑剝木樑,共同並存於這個空間,形成了「粗獷與精緻」的對比,亦是創新與懷舊的展現。

The Atmosphere of An Old House

Regenerating the soul of a 40 years old house, we try to fill in some spatial object in the long and narrow site by remaining the skeleton of pitched roof and high-rise ceiling, keeping the traditional window that brings the light, and creating the new courtyard that brings the sunshine.

Roaming Spatial Sequence

There are many spatial sequences in the old townhouse; therefore we set the tone of the salon with the atmosphere of lunge. On the first floor, the pig iron handrails indicate the existence of the second floor. The gradient brown wave plate integrates the counter, product cabinet, and mirrors. Next to the wave plate, the bead curtains create the sense of depth. Colorful hair dye becomes part of the end-view for your vision. Moreover, by keeping the existing mottled brick in the courtyard, and purposefully designing to step on the pebbles placing underneath the old house, we expect to bring some new experiences to this old house.

The Dialogue and Contrast of History

The new inserted wave plate, bead curtain, and curvy handrails, and the preservation of the old whitewashed wall, brick wall, and mottled wood beans coexist in the space. They form a contrast of rough and delicate, and express an idea of innovation and nostalgia.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 
Home
Projects
News
Links
By Morphology
Residential
Culture + Leisure
Office + Working Space
Master Plan & Landscape
Furniture Design
游於藝髮廊 _ Roaming Salon
博世力士樂 BOSCH 桃園廠規劃_Green Heart
工業研究院 產業經濟發展研究中心
創意之島 _ 工業研究院 服務業科技應用中心
上滕設計辦公室 _ Emerge studio
白紙空間_快樂瑪莉安美語學校 _ The space of white paper
如果髮廊 _ IF Salon