漫步林間
中研院生態暨核磁共振展示中心
Roaming in the Forest__ Ecological and NMR Exhibition Center for Academia Sinica,
 
Location: Taipei, Taiwan
Project Year: 2012
Project Area:700 sqm
 

基地環境

基地位於中研院區內的景觀生態復育區內,西側面臨生態水池,東側為2004年復育的人工小森林包圍,周遭並有幾棵數十年的榕樹、大王椰子、芒果樹等老樹。

跨領域的激盪

開始的設計發想,是與景觀、展示顧問共同討論,藉由跨領域的激盪,擦掉專業與專業之間的那條線,呈現開放的激盪與融合的對話。                                                
於是,建築與展示的界線模糊了,展示從室外即開始,室內展示動線與空間優遊於建築之中。

建築與景觀的區別也模糊了,為保存既有老樹,空間因應隨機變形而為樹林所圍繞,輔以挑空中庭植栽,景觀悄然入室,視野也延伸出去。觸手可及的樹木,又成了生動的展示。

流動的空間

將展示空間、大廳、櫃台、休息區、解說區、放映室等空間整合串聯在一起,僅以採光中庭作為區分,形成了「一個」自由流動的空間
各層誇張造型不一的出簷版,除有西面遮陽效果外,亦有表達自由、每一植物造型皆不相同之意。

Site Environment

            The site is situated in a landscape and ecological restoration. The west side faces the ecological ponds; whereas the east side is surrounded by artificial forest that was formed in 2004. Some old trees are planted nearby, such as Banyan, royal palm, and mango trees.
Crossing the Domains for Development

            The initial design concept is developed under the discussion with both the landscape and exhibition consultants. By overcoming the difference between both professions, design concepts are presented through thoughtful cooperation and interaction.

            As a result, the gap between the architecture and the exhibition is blurred. The exhibition not only starts from the exterior but also continues to the interior, which effectively reinforcing the circulation and interaction of spaces within the architecture. 

            The difference of the architecture and the landscape is blurred as well. The existing old trees are preserved, and that defines the shape of the space with the trees surrounded. By planting in the interior courtyard, landscape is able to interconnect with the interior. Additionally, our vision is extended to outside. The exhibition becomes a vivid space when the nature is just right by your side.
Flowing Space

            By connecting the exhibition space, lobby, counter, narrating area, resting area, and media playing room together, and only distinguished them with the lighting from the interior courtyard, the space is combined into one free flowing space.

            The exaggerated style of the eaves in each floor not only provides shades on the west side but also expresses the idea of freedom and emphasizes the personality of each plant.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 animation
 
Home
Projects
News
Links
By Morphology
Residential
Culture + Leisure
Fab / Industrial
Office + Working Space
Master Plan & Landscape
Furniture Design
漫步林間 中研院生態暨核磁共振展示中心
Fun學城堡 柯林國小老舊校舍改建
動物旅社 宜蘭大學生技動物中心